dimecres, 11 de gener del 2012

CIRCULAR !!

Estimades famílies: 
 A continuació, vos  informem de l’organització del festival de Nadal que es realitzarà el DIMECRES 21 DE DECEMBRE.

 Eixe dia portareu als vostres fills ja vestits amb la disfressa de casa i faran la fila com cada dia a les 9 h. Sigueu puntuals. La roba i complements de la disfressa anirà marcada amb el seu nom.

 Per a 4 i 5 anys: Qui vulga pot portar el DIMARTS 20 una bossa  amb roba perquè  els vostres fills es canvien després de la funció i passen el dia més còmode. La bateta es quedarà a classe per a tenir-lo  ja a l'endemà.

 Una vegada han entrat els xiquets amb la seua tutora a classe els familiars eixireu del col·legi. A les 9:15 h s’obrirà la porta principal i entrareu a l’edifici 1, on està el teatre, per la porta més propera a direcció. Eviteu les carreres i aglomeracions.  A les 9:30 h començarà la funció. Per això demanem que estigueu ja als vostres llocs. Qui porte carrets de bebés  el deixarà fora, al corredor.

 Com que  el teatre el faran xiquets de 3, 4 i 5 anys de valencià podran vindre 2 familiars per xiquet ja que la sala no és molt gran i així tots veureu millor als vostres fills.

 Durant la representació preguem que esteu asseguts als vostres llocs sense alçar-se ni cridar als vostres fills ja que els nostres petits actors necessiten la nostra atenció per què tot isca bé. Podreu fer fotos i vídeos sempre des de el vostre lloc.

En  acabar la funció els xiquets amb les seues tutores se n'aniran a les seues classes mentre els familiars eixireu del edifici i del centre per les mateixes portes. No acompanyeu als xiquets pel corredor ja que hi ha classes de primària treballant i no hem de molestar.

 Els que arrepleguen  als  seus fills ho fareu després  del teatre per on fan la filera tots els dies i després eixireu per la porta principal.

L’equip de tutores d'infantil preguem complir aquestes indicacions, respecteu-les  i informar als familiars d’ells perquè  tot isca bé, ja que serem molts, i gaudir d’aquest dia tan especial per als vostres fills.

 Una salutació. Tutores d’infantil.

Alacant, 16 de desembre del 2011

Carta per als pares i mares!!

Benvolguts  pares i mares:


Vos escrivim aquesta carta per a comunicar-vos vàries coses. D'una banda, vos informen de que la classe d'anglès que els vostres fill i filles reben dimarts i  dijous canviarà de data. A partir de la setmana que ve s'impartirà  dimecres i  divendres. Actualment, tenen dues hores setmanals que es mantidran fins a final de mes. A partir d'eixe moment, el nou professor, John Par, els donarà deu classes mensuals, repartides segons el seu criteri. Si teniu algun problema, el trobareu en el despatx general de nou a deu hores. 

En segon lloc i respecte  a l'excursió, recordar que inicialment ,teníem intenció d'anar al Museu del Vi en Monòver. Però no podrem anar perquè no vam demanar amb antelació les entrades i ara no en queden per a este mes.

Alguns de vosaltres no heu ingressat els diners de la quota del material. El nombre del compte corrent on cal fer l'ingrés apareix en el document que vos adjunte. També podeu lliurar directament els diners a l'encarregat del menjador. EL  localitzareu de nou a onze hores a la secretaria. 

Teniu a la vostra disposició el "Bloc del Cicle". Com acordem en l'última reunió, penjarem tota la informació que veiem  que siga interessant. Així aconseguirem estalviar-nos almenys dos de les reunions que solem fer anualment.  La direcció  és  http://tossaldemillar.blogspot.com/

Finalment, hem de comunicar-vos que el Claustre de professors d'aquest centre, actualment es diu CEIP 45 de La Canyada de Fenollar, ha estudiat la proposta de nova denominació que ha sigut tramitada pel AMPA. Recordar que va haver-hi una consulta popular promoguda per  l'AMPA per a triar un nom nou per al col·legi entre diverses possibilitats.  Va quedar en primer lloc el nom de «Tossal de Millar» que, com sabeu, és la denominació de la zona on està situat. 


Després d'un intens debat, el claustre ha aprovat el nom de «Tosal de Miler», escrit amb una sola essa. Es van adjuntar arguments a favor i en contra. Entre els primers, es comentà que aquesta era l’ortografia que sempre s’havia utilitzat per al nom de la zona i que ara no era moment de modificar  res.
D’altra banda, el grup que defenia la proposta inicial aprovada per l'AMPA argumentà que la paraula «tossal» no pertany a l’espanyol sinó al català i, per tant, són les regles ortogràfiques del català les que han de prevaldre i, en conseqüència ,sols existeix  la possibilitat d’escriure'l amb dues  esses.  A més, afegiren  que segons la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, La Cnyà és  una zona de predomini lingüístic valencià i açò implica que la toponímia menor ha de mantindre la forma valenciana, si existeix.

La votació va donar com a vencedora la contraposada del claustre i és així com s’elevarà al Consell Municipal. Tots els mestres del primer cicle de primària del col.legia, tant del PIP, com del PEV i del PIL, creem que el claustre ha comès una errada  que intentarem corregir. Si penseu que el tema mereix la vostra atenció, per favor, visiteu l’entrada del bloc que obrirem demà sobre el tema per a enviar-nos comentaris amb idees que puguen orientar la qüestió.

Esperem vostres comentaris.


Una abraçada.
Els mestres de Primer Cicle.



divendres, 6 de gener del 2012

"El menjar que llencem"

Amb aquesta nova entrada en el bloc, m'agradaria fer-vos coneixedors d'un tema actual que m'ha impactat moltíssim. El programa "30 minuts" aborda una qüestió que interpel.la directament la consciència ciutadana de les nostres societats opulentes: la quantitat de menjar que llencem a les escombraries.
El vídeo del que vos parlaré va eixir en el programa "30 Minuts"  i el seu títol  és  "El menjar que llencem".  

Encara que aquest reportatge que he vist se centre a França en reflecteix una realitat molt pròxima i actual. També que l'educació sobre un consum responsable hi juga un paper molt important. A més als nostres països el malbaratament d'aliments és un costum que té molts costos i unes conseqüències que encara no s'han valorat bé.  

En primer lloc vos vull destacar que el que més m'ha impressionat ha sigut la xifra de que la Unió Europea llança 89 milions de tones de menjar i el 40 per cent es fa a les llars.


En el vídeo llancen una pregunta a l'aire:   "Quina quantitat de menjar caducada que encara es podria consumir llencem a les escombraries?"  Cada cop és  més sagnant el contrast entre la crítica situació de moltes famílies per la crisi o la precarietat nutritiva als països subdesenvolupats i la nostra opulència alimentària. 
A la Unió Europea, segons càlculs  es llença anualment a les escombraries uns 180 quilos d'aliments per càpita, la meitat de tot el menjar que es produeix i tota la cadena de producció, venda i consum hi està involucrada. Només a les nostres llars ja es llencen de 20 a 30 quilos l'any. 

En el vídeo, a més,  es mostra un exemple, d'un dels consumidors  exigents,  Peggy . A ca la Peggy, com en totes les cases, cada any es llencen 20 quilos d'aliments. Però les famílies no són les úniques que llencen menjar. Aquest mal costum està profundament arrelat en la nostra manera de viure i ha adquirit unes proporcions impressionats. Una quarta part del menjar que produïm va a les escombraries. 


Finalment, puc concloure dient que no sé si algun dia es podrà solucionar aquest problema que majoritàriament és culpa dels consumidors que cada vegada són més exigents i també dels supermercats. 
Hi ha que adquirir consciència del problema. Cada vegada més s'intensifiquen les crides a la reflexió  sobre la nostra manera compulsiva de consumir.  L'objectiu serà malbaratar menys i donar el menjar a gent i famílies que no tenen però la realitat és que la gent s'estima més llençar-lo que compartir-ho.



L'equipatge: ens n'anem de vacances!!

PREGUNTES DE L'ÀUDIO

Són Paula i Daniel preparant la maleta per anar-se'n de viatge de vacances a Mallorca. Responeu aquestes preguntes:

  1. Segons l'àudio, quin temps atmosfèric ha fet al País Valencià els últims dies?
    Els últims dies ha plogut pel País Valencià.
  1. I quin oratge pronostiquen per a dissabte?
    Pronostiquen que millorarà en els pròxims dies. El cel estarà ras i el vent bufarà fluix, amb brises a la costa. Les temperatures mínimes baixaran lleugerament, però les diürnes pujaran i farà calor en les hores centrals del dia.
  1. Qui s’endu més equipatge?
    Paula porta més equipatge que Daniel.
  1. Podries enumerar alguns dels objectes d'higiene personal que Paula estava alçant a la maleta?
    Alguns dels objectes d'higiene personal que Paula alça a la maleta són: raspall de cabells i de les dents, rímel, pintallavis, maquillatge, coloret, crema depilatòria, colònia, desodorant, pasta de les dents, talc, la brotxa i l'espuma d'afaitar, la cremeta de Martí, el seu sabonet, les tovalloletes humides.
  1. I objectes i indumentària relacionada amb el turisme de platja?
    les aletes, el banyador, crema postsolar, la tovallola de la platja.
  1. Què ha de comprar Daniel en Mercatrona?
    el xampú amb condicionador i el sabó amb un quart de crema hidratant.
  1. Quina paraula és sinònim d'aiguat?
    tempestes estiuenques
  1. Quin adjectiu serveix per a descriure un cel ple de núvols?
    nebulós
  1. Quina de les paraules esmentades és la peça de roba esportiva?
    el xandall
  1. Què usaries per a eixugar els cabells?
    l'eixugador
  1. Amb quina paraula es denomina una calor extrema?
    calitja
  1. Quina expressió es refereix a l'hora del capvespre?
    a boqueta de nit.



dilluns, 2 de gener del 2012

L'accent diacrític.





















La immersió lingüística i el bilingüisme.

Tant el text Bilingües al poder! com la vinyeta i el vídeo aborden un tema que és molt polèmic actualment.

El text parla sobre la gent bilingüe, a més fa una comparació del cervell de les persones bilingües i monolingües. En el bilingüisme destaca la importància de que els    nens des de  petits sàpiguen dues  llengües.
En canvi, el cervell dels monolingües va una mica lent i pot ser tinguen menys oportunitats de comunicar-se'n amb gent d'altres llocs.

En la vinyeta podem veure el debat que hi ha sobre la immersió lingüística en els models educatius i també tracta el tema de que si hi ha que posar o deixar com a llengua materna el catalá i després com  segona llengua el castellà.

Per acabar, el vídeo va de la importància del català com a llengua vehicular. En el vídeo, apareixen persones que parlen català i diuen que seria millor que a les escoles s'impartisquen aquesta llengua.
Pense que saber parlar dues llengües des de xicotets et permet relacionar-te i comunicar-te amb molta més gent i a més tindràs el cervell més adaptat a qualsevol canvi . També així podràs trobar treball amb més facilitat ja que conèixer idiomes t'obre més portes al món laboral.

Des del meu punt de vista crec que el bilingüisme és un gran avantatge tant a l'àrea professional com a l'educació i cultura de les persones. Em sembla molt important el fet de que amb una llengua no s'ha de fer política cosa que s'està fent contínuament.


Per a finalitzar pense que cap llengua  s'ha d'imposar ni en les escoles ni en cap lloc ja que cadascun ha de poder triar que  llengua es vol  comunicar.